♥Lussekatter ♥

Har varit sugen på saffran hur länge som helst och idag gjorde vi något åt det! Sista plåten är nyss färdiggräddad så nu återstår det bara att hälla upp ett glas iskall mjölk och njuta av katterna - Mmmmmm! Prövade för första gången att göra degen med kesella och kan säga som så här: Här bakas inga fler katter utan kesella från och med nu! Sicken skillnad....

Ingredienser:

* 50 g 1 pkt jäst för söta degar
* 150 g smör eller margarin
* 5 dl mjölk
* 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
* 2 frp à 0,5 g saffran
* 2 dl strösocker
* 0,5 tsk salt
* ca 17 dl vetemjöl

Garnering & pensling:
* russin
* 1 st ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

Vår kamera är stendöd så jag kunde inte foto resultatet.. men vad gör det? Alla har väl sett en lussekatt/ bulle?!  :)

Kommentarer
Postat av: Madde

Sitter nu med ditt recept och bakar lussekatter med Anthony=)

2009-12-20 @ 18:59:51
URL: http://marlenka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0